The Helix Office

Okhla Industrial Area, New Delhi

4,000 sq.ft

2018

Commercial

We created a space that drew inspiration from the work The Helix is so passionate about. At the same time, we endeavoured to fulfill the myriad needs of a modern work space with built-in flexibility.

Considering The Helix’s core design objectives for this project and the desired experience for end users and industry partners, Studio Bipolar was tasked with designing and building an engaging space for the work force and industry partners that would capture the essence of the science they practice and encourage social interaction in the workplace.


A huge departure from their previous workspace, The Helix was willing to break free and experiment with flexible spaces. A small and large meeting room was created, with a slidable, folding wall in between. This allows separate meetings to happen simultaneously without interruptions or disturbances.


The client wanted to draw heavily from the focus of their company, DNA. We conceptualized a space inspired by the building blocks of nature coming together to form a warm and lush work-space. Twisting brick columns (with cubby holes for brochures) anchor the space. The cafeteria is a metaphoric forest graced with warm wood and lush greens.


The design aims to foster a sense of identity and belonging in all people who inhabit it. A large custom made company logo graces a wall in the reception area, with photos of some of the company’s long standing industry partners. On another wall, framed icons from various scientific disciplines add some punch to the space.