Media Monks Creative Office

Film City, Noida

6,000 sq.ft.

2021

Commercial

The office is situated in the midst of lush vegetation; envisioned by the client as a space open to its surroundings, inviting abundant daylight into its workspaces.

Media Monks, a global content, data and media powerhouse, has recently scaled up its office space in NOIDA Film City. The new Creative Office reflects the digital production company’s leading-age ideals and seeks to stimulate creativity.

Designed by Studio Bipolar, it is a reconceiving of the old workplace situated in the midst of lush vegetation; envisioned by the client as a space open to its surroundings, inviting abundant daylight into its workspaces.

The contemporary structure is a powerful yet visually lighter insertion into the natural setting, owing to generously glazed external wall. It stands in contrast to the greenery around it, ceiling height windows allowing inhabitants expansive views of the same.


Set out in a comfortably wide U shape, the open plan prioritises functionality of space, punctuated by lively breakout areas. At the entrance, a dynamic view of the central conference room greets the office goer, before sweeping views of the entire layout come into the frame.


The conference room sits as the centre of attention of the entire floor. A cuboid framed in steel with its edges lit by profile lighting, its interior is painted a vivid orange. A skylight along its length forms its own light source. The room offers clear views of the rest of the office through an envelope of glass on three of its four walls.


Elegant arched doorways leading into editing bays at the far end of the hall seek to tie the place together. Made of lacquered glass in signature orange, they allow no light into the visually isolated bays to ensure quality editing. Decorative lighting in between the orange doors makes for an overall impactful wall.


The open pantry makes itself seen at the opposite end from the bays. A burst of orange on the walls and cabinets helps it stand out from the work zones. A white quartz countertop in terrazzo and white chairs at the common table balance out the colour around them. Lighting fixtures are chosen to help bring out the essence of the design and aid the panoramic views.


A modern minimalist look has been achieved with the sharp use of a single hue, resulting in an invigorating work zone. In all its vastness of glazing and smooth flow of movement within, the complete space encourages employee efficacy and collaboration in a biophilic environment.